Wednesday, April 25, 2012

Pengalaman Pertama Mandulkan Kucing

Assalamualaikum.


Kali ni rajin pulak nak update. Bila malas tu sampai berbulan baru nak update, kalau rajin sangat tu sehari sampai 2 post.

Well, aku nak kongsi sikit pengalaman pertama aku memandulkan kucing.
I never spay/neuter any of my cats before. Ye la, dulu duduk rumah sendiri kat kampung, kucing beromen banyak mana pun tak kesah, rumah besar mampu untuk menampung anak-anak kucing. *Matilah riak!*

Tapi kini, kerja di negeri orang, tinggal di apartment, bilangan kucing perlu dikurangkan. Plus, kita disarankan untuk memandulkan kucing kita yang memberikan banyak kebaikan tanpa kita sedari, seperti berikut: 
(Dipetik bulat-bulat dari blog S.C.R.A.T.C.H)


Kebaikan kepada pemilik haiwan:
1. Haiwan peliharaan yang dikasi/dimandulkan menjadi lebih manja
2.  Kucing jantan yang dikasikan akan kurang kencing memancut merata-rata.
3,  Haiwan yang telah dikasi/dimandulkan akan kurang menggigit dan agresif.

Kebaikan kepada haiwan peliharaan:
1. Haiwan peliharaan yang dikasikan/dimandulkan hidup lebih sihat tanpa risiko kanser prostat dan ovari, dijangkiti penyakit kelamin dan kanser payudara.
2.  Haiwan peliharaan yang dikasi akan kurang keluar merayau keluar rumah dan bergaduh dengan kucing-kucing lain.

Kebaikan kepada komuniti sekitar:
3.  kebersihan dikawasan kejiranan lebih terjamin kerana pembiakan kucing/anjing yang terkawal.
4.  Pusat perlindungan haiwan terbiar akan lebih terurus dan akhirnya tiada haiwan yang perlu di-PTS kerana kekurangan ruang untuk mereka di pusat perlindungan haiwan tersebut.


Ini adalah DAYANG. Masa dia baby dulu, aku jumpa dia kat bawah blok apartment aku ni. Aku amek dan jaga sampai dia dah besar.

Ni Dayang masa malam pertama aku amek dia. 23 Jun 2011.
Ni gambar Dayang diambil pada 2 Mac 2012.


Cantik dan ayu kan?
*rebah*

  Dipendekkan cerita, aku decided  pada 4 April 2012 untuk kasikan Dayang.
*FYI, she did give birth to 4 cute and healthy kittens*
Pemandulan dilakukan di Rain Animal Center dekat Seksyen 18. Dengan kos RM150
*harga tertakluk pada klinik masing-masing*
Cuma klinik ni direcommend oleh kawan aku.

Hantar Dayang ke sana pukul 11, aku di suruh balik dan boleh ambik petang atau esoknya. Aku pilih untuk ambil Dayang petang tu jugak.
*Biasalah, first time, risau nak tinggalkan Dayang kat sana sorang-sorang sebab tak pernah biar dia kat tempat asing sorang-sorang*
So, petang tu pegi balik klinik tersebut dan Dayang sudah sedia diambil.
Cuma aku disarankan oleh pekerja situ untuk ambil esoknya sebab lepas surgery tu, kucing akan mengalami apa yang diorang cakap 'mabuk bius'. Pada mulanya aku ingat, mabuk yang dimaksudkan tu, Dayang maybe akan pengsan or mamai, so aku fikir, ok lah, petang dah boleh ambil.
Tetapi, bila tiba kat klinik tu petang tu, baru aku tahu mabuk yang dimaksudkan tu macam mana.
Dayang jadi aggresif dan nampak takut dan bersikap sedikit protective. Nak pegang pun tak boleh sebab takut kana cakar. Even aku tuannya pun dah tak kenal.
Jadi, doktor tu amik kain tebal, pegang belakang tengkuk Dayang dan masukkan dalam sangkar yang aku bawak. 
So, LESSON LEARNT! Lain kali boleh biarkan kucing tu semalaman kat klinik, baru ambil. 

Apa-apa hal pun, kesan 'mabuk' tu hilang pukul 11 malam hari yang sama. Boleh dipegang sikit-sikit, tapi still ada unsur-unsur baran. So, bolehlah belek bawah perut dia tengok how the scars looked like. Kesan pembedahan tu tak lah besar mana, dalam 3cm je dengan 2 jahitan.

Nampak tak jahitan tersebut? Perut dia pun seksi sikit sebab kena shave. Gambar diambil pada 5 April 2012.
Ni lepas 1 minggu lebih lepas surgeri. Jahitan pun terbuka sendiri, bulu pun dan tumbuh. Scar tu macam tak nampak sangat. Gambar diambil pada 25 April 2012.


Alhamdulillah, Dayang OK je. Lepas surgeri tu, Dayang lebih aktif dari biasa, keaktifannya lebih dari anak-anak beliau. Badan pun dah berisi sikit dan lebih manja dari dulu. 
Whatever it is, Dayang is my precious and Papa will always love you.
*tibe-tibe*

Jadi, dengan ini, marilah kita sama-sama membendung masalah gejala sosial kucing-kucing jalanan di luar sana dengan memandulkan binatang peliharaan anda Kes pembuangan bayi kucing pun boleh dikurangkan uols. 
If we not change, who will?


Well, alang-alang ni, aku nak promote website Kucing terbiar, Anjing Jalanan @ S.C.R.A.T.C.H [tekan link] yang aku ikuti sejak dua tahun lepas. Dekat situ ada macam-macam info tentang kucing, pemandulan, dan juga diorang selalu mengumpul dana untuk subsidi pemandulan kucing yang diorang kadang-kadang iklankan di website tersebut juga. Pelbagai aktiviti menarik jugak dianjurkan oleh mereka bagi mengumpul dana dan sekaligus bermesra sesama manusia. Apa-apa pun jenguk-jenguklah website dorang untuk info lanjut dan aktiviti mereka. Support them and love your pet!


Lastly, aku suka nak petik iklan dari PeTA [link].
ALWAYS ADOPT, NEVER BUY!
 
 
 
 

Banyak lagi kucing-kucing@anjing-anjing terbiar kat luar sana yang perlukan tempat berlindung dan kasih sayang.How could the animal as cute as cats tinggal di jalanan? They deserve good quality of life too.
*terasa sikit dengan slogan di atas, sebab aku ada beli sekor kucing ala-ala siam, sebab kepingin sangat kucing siam uols. Tapi sekarang dah tak beli dah. Namanya Embun, lain kali aku citer pasal kucing aku yang lain lain ye ;)*

 *Embun*
 Sekian saja untuk entri kali ini.
Sampai ketemu lagi di masa hadapan.
Bye!



8 comments:

  1. Salam, nak tanya...selepas u neuter kan dayang, u pakaikan kolar kat leher x? Kucing sy xnak pakai...sy risau dia jilat jahitan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak. Lambat gler nk reply. Walau pun lambat, tetap jgk nak reply. Xpakaikan pun. Die mmg jilat sesikit. Tp so far xmemudaratkan pun. Dua tiga hari dah kering. Lgpun kalau die jilat pun xsampai jahitan tu terbukak. Menjawab soalan tak.

      Delete
  2. kenapa kesan neuter kucing saya terbonjol mcm bisul...baru 4 hari..tapi saya sgt risau..

    ReplyDelete
  3. kalau kucing male sunat kan dia. mcm mana dia kencing eh lepas tu?

    ReplyDelete
  4. td bru amik my cat dr spay. nama dayang jugak 😅 ponn first time spay...lps bjaya jaga ni bru hntr yg lain... skang baru nk gugel sbb mak kite dah riso dyg dok bising dlm sangkar... kesian katenye... tp bile gugel2 jumpa gambar2 serem la pulak... xpe yg penting keep kucing tu dlm sangkar n tgk2kn luka dia selain jaga mkn minum mcm biasa kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul! 100 markah! Kene jaga je. Die might jilat2 manja gitu2. Tp mine xsampai nkbukak jahitan tu la.

      Delete
  5. Kalau kucing betina sy kencing ada darah sikit2,light2 darah,knp ye? Baru 6 hari lepas dimandulkan..YaAllah,risau nye..

    ReplyDelete

Leave your nice comments here~ hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails